Slå navigation til og fra
indkøbskurv
Loading...

Hans Wegner

Hans J. Wegner is een Deense meubelontwerper, die bekend is geworden onder de titel ‘meester der stoelen’. Hij ontwierp in zijn leven meer dan 500 ‘Hans Wegner Chairs’. Bekende ontwerpen zijn onder andere de ‘shell chair’, de ‘wing chair’ en en zijn Y-stoel die bekend staat als de ‘wishbone’.

Levensloop

De meubelontwerper Hans Jørgensen Wegner is een Deense meubelontwerper die bekend is geworden als ‘Master of Chairs’. Hij werd geboren in 1914. Zijn vader was stratenmaker en in zijn vroege jeugd werkte hij als leerling bij kastenmaker H.F. Stahlberg. Daar ontdekte hij zijn voorliefde voor het werken met natuurlijke materialen en vooral hout. Toen hij 17 jaar was, ging hij het leger in. Drie jaar later begon hij aan een opleiding aan de Deense Kunstacademie in Kopenhagen.

Na zijn studie ging hij aan de slag bij Arne Jacobsen, waar hij het meubilair ontwierp voor het gemeentehuis in Aarhus, dat door Jacobsen was ontworpen. Hij zou uitgroeien tot een van de bekendste ontwerpers binnen de ‘Danish Design’ stroming. Wegner overleed in 2007.

Belangrijkste werken van Hans Wegner

Gedurende zijn loopbaan zou Hans Wegner meer dan 500 stoelen ontwerpen. Hij wordt daarom ook wel passend de ‘Master of the Chair’ genoemd. De nadruk in zijn ontwerpen ligt op de bijzondere manier waarmee de onderdelen van de stoel met elkaar verbonden zijn, en de bijzondere vormen ervan.

Zo kun je een ‘Hans Wegner chair’ herkennen. Naast voornamelijk stoelen, ontwierp hij ook enkele tafels, waarvan de ‘Venus Coffee Table’ uit 1937, die hij ontwierp voor Getama, een bekend voorbeeld is.

Van de vele honderden stoelen die de Deen ontwierp, zijn onder andere de ‘shell chair’, de ‘wing chair’, de ‘elbow chair’, de ‘cigar chair’ en de ‘u chair’ bekende voorbeelden. De ‘shell chair’ staat bekend om zijn prachtige zitvlak, dat aan de kanten omhoog buigt en dus lijkt op een schelp. Wegner ontwierp de eerste versie van deze stoel in 1963 en dertig jaar later zou meubelmaker Carl Hansen de stoel opnieuw in productie nemen.

De iconische ‘Wing chair’ uit 1960 is een ander voorbeeld waarom Wegner de ‘meester der stoelen’ is geworden. De leunstoel heeft brede armsteunen en kent bijna een soort ‘vleugels’ bij de hoofdsteun, vandaar de naam. Ook dit ontwerp is door Hansen in (her)productie genomen en kent daarnaast vele replica’s.

De ‘wishbone’ of de ‘Y-chair’ (Y-stoel) is een ontwerp van Wegner dat de herkennen is aan de prachtige structuur van de leuning. De houten stoel kent een ronde bovenkant en in het midden loopt de rugleuning die in een Y-vorm is gesneden. Oftewel in de vorm van een ‘wishbone’. Dit ontwerp was het eerste design van Wegner voor Carl Hansen & Son.

Invloeden van Hans Wegner in het verleden en het heden

De invloeden van Hans Wegner zijn nog altijd merkbaar. Zo zijn er tal van replica’s gemaakt van zijn stoelontwerpen en vind je vele vormen van de stoelen in verschillende uitvoeringen terug. Ook meubelfabrikant Hansen heeft oude ontwerpen opnieuw in productie genomen.

Wegner zelf was leerling van onder andere de Deense architecten en ontwerpers Arne Jacobsen en Erik Møller, die samen een ontwerpstudio besloten op te richten en Wegner als trainee aannamen.

De mest populære designs
til rimelige priser

Gratis forsendelse
og tilbagelevering

Købsgaranti op til 50 000 kr
via Pricerunner

2 års garanti på
alle produkter